Ördek Cinsleri Türleri ve Özellikleri

Ördek cinsleri, sulak alanlarda yaşamaya adapte olmuş çeşitli yabani ve evcil türlerden oluşur. Türkiye’deki ördekler, genellikle melez ırklardır. Bu yazıda, yaygın ördek cinsleri olan Yeşilbaş, Cennet Ördeği ve Suna'nın özellikleri ve yaşam alanları hakkında bilgi verilmektedir.
Ördek Cinsleri Türleri ve Özellikleri
03 Eylül 2024

Ördek Cinsleri


Genellikle sulak alanlarda yaşamını sürdüren pek çok yabani ve evcil ördek cinsi bulunmaktadır. Ülkemizde bulunan ördek cinsleri, birçok ırkın karışımından elde edilmiş melez ırklardır. Perde ayaklı olan ördek cinsleri genellikle göl ve dere kenarlarında ve bataklık alanlarda yaşarlar. Ördeklerin kolay beslenmesi, her iklim koşuluna uyum sağlaması ve oldukça karlı olmaları nedeniyle evcil cinsleri de üretilmektedir.

En Yaygın Görülen Ördek Cinsleri


Yeşilbaş


Yeşilbaş, Asya, Avrupa, Afrika, Güney Amerika ve Türkiye'nin birçok yerinde oldukça yaygın olan kuşlar arasındadır. Toprakta bulunan dane, tohum ve eklem bacaklılar ile beslenirler. Beslenmeleri bakımından zengin olan durgun suları ve nemli bölgeleri tercih eden bu ördek cinsleri dünyada en çok tanınan su kuşlarıdır. Tropik yağmur ormanları, ılık ve tropik deniz kenarları, sazlık durgun sular, tropik savanlar, çalılık fundalık bölgeler, tatlı su gölleri ve nehirler habitatlarını oluşturur. Eşeysel olgunluğa ilk yıllarının sonunda ulaşan yeşilbaş ördeklerin dişi olanları yuvalarını kendileri yaparlar. İlk yıl yavrularının çıkış oranı azdır, ancak yaş ilerledikçe bu durum artar. Ekim-Mart üreme dönemleri olan bu ördek cinsinin erkek olanları üreme döneminin ardından dişi ördekleri terk ederler. Göçmen kuşlardan olan yeşilbaş ördekler üreme döneminden sonra soğuk bölgelerden sıcak bölgelere göç ederler.

Cennet Ördeği

Görünüşleri oldukça güzel olan bu ördek cinsi agresif bir yapıya sahiptir. Görünüş olarak dişi ve erkekleri birbirinden farklıdır. Erkekler genel olarak siyah renktedir. Kuyruk kısımları ise beyaz ve kızılımsı tüylerden oluşmuştur. Kanatları ve sırt bölümleri beyaz renktedir. Dişiler ise genel olarak beyazdır, göğüs bölümleri ise koyu kahverengi ve siyah rengindedir. Hem etçil hem de otçul olarak beslenirler. Buğday, arpa, körpe yeşil filizler, tohumlar, tarım bitkileri, karides, suda yüzen böcekler, kurbağalar ve solucanlar ile beslenirler. Mart ya da Nisan aylarında üremeleri başlayan bu ördek cinsleri iki yılda cinsel olgunluğa ulaşırlar. Yavrular ilk zamanlar beyaz tüyler üzerinde kahverengi desenlerden oluşan bir görünümde olurlar.

Suna

Oldukça uzun boylu ve büyük bir ördek cinsi olan suna, 55-65 cm boya ve 120-130 cm kanat genişliği ile oldukça dikkat çeken bir ördek cinsidir. Gövdesi toplu, gaga rengi kırmızı ve koyu pembe rengindedir. Gagasının sırt kısmı içe doğru kıvrılmıştır. Gövdesi beyaz olan suna ördeğinin karın ve kuyruk ucu siyah renktedir. Göl, nehir ve deniz kıyılarında yaşarlar. Bitki örtüsü zengin olmayan açıklık alanlarda bulunurlar. Sığ sularda ve sulama tarım yapılan tarlalarda ufak balıklar, deniz kabukları, solucanlar, böcekler ve su bitkileri ile beslenen bu ördek cinsleri Türkiye'de Güney Anadolu Bölgesi hariç her bölgede görülürler. Temmuz-Ekim ayları üreme dönemleridir. Kuluçka döneminde olan sunalar tüy değiştirir ve yaklaşık 25-30 gün uçmazlar. Genellikle tropikal iklimlerdeki alanlara göç ederler. Uzun mesafeye göç eden sunaların yazı geçirdikleri yere geri dönmeleri Nisan ayında olur. Ülkemizde Türkiye'de Güney Anadolu Bölgesi hariç her bölgede görülürler.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Vedia 21 Temmuz 2024 Pazar

Yeşilbaş ördeklerin Asya, Avrupa, Afrika, Güney Amerika ve Türkiye’nin birçok yerinde yaygın olduğunu ve göçmen kuşlar olduğunu söylemişsiniz. Bu ördekler hangi sıklıkla göç ederler ve hangi bölgeleri tercih ederler?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Vedia Hanım,

Yeşilbaş ördekler, genellikle her yıl düzenli olarak göç ederler. Bu göçler, genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında gerçekleşir. İlkbaharda, daha kuzeydeki üreme bölgelerine doğru göç ederler; sonbaharda ise daha sıcak kışlama alanlarına doğru hareket ederler. Türkiye'de, özellikle Marmara, Ege ve Akdeniz bölgeleri, göç sırasında sıkça tercih ettikleri alanlardır. Ayrıca, Avrupa ve Asya'nın farklı bölgelerinde de yaygın olarak göç yolları bulunmaktadır. Göç rotaları, mevsimsel değişikliklere ve iklim koşullarına bağlı olarak da değişiklik gösterebilir.

Sevgiler,

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Tüysüz Kedi Cinsi Türleri ve Özellikleri
Tüysüz Kedi Cinsi Türleri ve Özellikleri
Çoban Köpeği Cinsleri Türleri ve Özellikleri
Çoban Köpeği Cinsleri Türleri ve Özellikleri
Beyaz Köpek Cinsleri Türleri ve Özellikleri
Beyaz Köpek Cinsleri Türleri ve Özellikleri
Ağaç Cinsleri Türleri ve Özellikleri
Ağaç Cinsleri Türleri ve Özellikleri
İnek Cinsleri Nelerdir?
İnek Cinsleri Nelerdir?
Güncel
Sarman Kedi Cinsi Türleri ve Özellikleri
Sarman Kedi Cinsi Türleri ve Özellikleri
Güncel
Alman Köpek Cinsleri Türleri ve Özellikleri
Alman Köpek Cinsleri Türleri ve Özellikleri
Güncel
Balık Cinsleri Türleri ve Özellikleri
Balık Cinsleri Türleri ve Özellikleri